Select Page

Cred că unul dintre cele mai dureroase lucruri ce i se poate întâmpla unui părinte, este boala copilului său. 

Sindromul Down este o boală genetică ce este declanșată de existența unui cromozom în plus, de regulă cromozomul 21, de aceea se mai numește această boală și trisomia 21, practic copilul în loc să aibă 46 de cromozomi are 47. Se manifestă mai ales prin diverse anomalii de dezvoltare și duce la retard mintal. În ciuda acestui fapt, cu terapia potrivită, atât pentru copil cât și pentru părinți, copii cu sindromul Down pot ajunge să ducă o viață relativ normală. Foarte adevărat că depinde de la caz la caz.

Nu s-a determinat cu exactitate ce duce la apariția acestui sindrom, dar s-a constatat o legătură între vârsta mamei și incidența acestei boli, riscul crește cu cât vârsta mamei este mai înaintată. Din fericire există teste ce pot ajuta la diagnosticare încă din timpul sarcinii ca:  ecografie fetala, triplu test al serului matern, teste diagnostice sau amniocenteza.

Cum am spus și mai sus, există diferite terapii atât pentru părinții ce de cele mai multe ori se simt copleșiți de vină, și pentru cel mic. Un copil cu sindromul Down poate chiar merge la o școală normală și se poate adapta în comunitate.

De ce am ales să scriu despre asta azi? Pentru că mâine este Ziua internationala a sindromului Down, și am considerat necesar să discutăm despre asta. Pentru că și noi, societatea avem un rol de jucat în integrarea acestor copii în comunitate.

Sursa pentru informații.

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.