Select Page

Am tot citit astăzi știri despre inepția de directivă a UE despre obligativitatea ambilor părinți de a sta acasă cu copilul. Pe scurt: sunt obligați tații să stea acasă măcar o lună dintr-un an cu pruncul și mama trebuie să se ducă la muncă în luna aia.

O să întrebați probabil care e problema mea? Ei bine, unu la mână, pentru perioada aia de minim o lună se calculează indemnizația pe venitul tatălui. Deși nu sunt încă mamă cam știu ce presupune depunerea minunatului dosar pentru indemnizație: cozi și o tonă de acte care eventual după aia mai trebuie o hârtie. În mod logic dacă s-ar aplica o asemenea prostie, iar trebuie duse actele respective dar pe numele tatălui, și apoi cum faci schimbul iar pe mamă? Vorbim totuși de o țară unde deși am de 6 luni buletin pe numele nou (m-am măritat:)), la primărie apar încă cu numele vechi. Deși toate actele care atestă căsătoria mea au fost trimise, etc. Deci, bază de date customizată și optimizată canci. Crede cineva că o măsură de genul ăsta, o lună dosarul tatălui și restul dosarul mamei nu va da naștere la diferite situații de toată jena? Iluzii…

Punctul doi pe lista mea de obiecții este faptul că nu ai cum să forțezi un om să facă ceva ce ori nu-i place ori nu e “cut out for it”. Cel ce va vrea să-și ajute soția la creșterea moștenitorului / mostenitoarei o va face singurel, nu trebuie să vină statul să-l țină acasă. Ca să nu mai vorbim de cele care vor și pot să-și alăpteze copilul până la 1 an. O să se prezinte tati la locul de muncă la oră fixă ca să-și ia cel mic doza de lapte? Iar se naște o situație cel puțin tragi-comică.

Eu aș zice să lăsăm fiecare cuplu să hotărască. Dacă vrei musai, fă un cadru legislativ care să permită ambilor părinți să stea acasă cu rândul, dar lasă aspectul ăsta la latitudinea celor doi. Nu prea văd de ce ar trebui să se bage statul în această problemă. Decât să se adopte directive ce se bagă în viața de familie, mai bine și-ar concentra eforturile pentru a-i ajuta cu adevărat pe copii ce provin din familii destrămate, pe acei copii ce au nevoie cu adevărat de suport.

Așa că sper sincer ca această prostie să nu se materializeze în obligativitate!

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.