Am tot citit astăzi știri despre inepția de directivă a UE despre obligativitatea ambilor părinți de a sta acasă cu copilul. Pe scurt: sunt obligați tații să stea acasă măcar o lună dintr-un an cu pruncul și mama trebuie să se ducă la muncă în luna aia.
O să întrebați probabil care e problema mea? Ei bine, unu la mână, pentru perioada aia de minim o lună se calculează indemnizația pe venitul tatălui. Deși nu sunt încă mamă cam știu ce presupune depunerea minunatului dosar pentru indemnizație: cozi și o tonă de acte care eventual după aia mai trebuie o hârtie. În mod logic dacă s-ar aplica o asemenea prostie, iar trebuie duse actele respective dar pe numele tatălui, și apoi cum faci schimbul iar pe mamă? Vorbim totuși de o țară unde deși am de 6 luni buletin pe numele nou (m-am măritat:)), la primărie apar încă cu numele vechi. Deși toate actele care atestă căsătoria mea au fost trimise, etc. Deci, bază de date customizată și optimizată canci. Crede cineva că o măsură de genul ăsta, o lună dosarul tatălui și restul dosarul mamei nu va da naștere la diferite situații de toată jena? Iluzii…
Punctul doi pe lista mea de obiecții este faptul că nu ai cum să forțezi un om să facă ceva ce ori nu-i place ori nu e “cut out for it”. Cel ce va vrea să-și ajute soția la creșterea moștenitorului / mostenitoarei o va face singurel, nu trebuie să vină statul să-l țină acasă. Ca să nu mai vorbim de cele care vor și pot să-și alăpteze copilul până la 1 an. O să se prezinte tati la locul de muncă la oră fixă ca să-și ia cel mic doza de lapte? Iar se naște o situație cel puțin tragi-comică.
Eu aș zice să lăsăm fiecare cuplu să hotărască. Dacă vrei musai, fă un cadru legislativ care să permită ambilor părinți să stea acasă cu rândul, dar lasă aspectul ăsta la latitudinea celor doi. Nu prea văd de ce ar trebui să se bage statul în această problemă. Decât să se adopte directive ce se bagă în viața de familie, mai bine și-ar concentra eforturile pentru a-i ajuta cu adevărat pe copii ce provin din familii destrămate, pe acei copii ce au nevoie cu adevărat de suport.
Așa că sper sincer ca această prostie să nu se materializeze în obligativitate!
asa e in Romania..statul se baga unde nu trebuie si nu se baga unde ar trebui…ne mai mira?
Motivul introducerii acestei directive este practic eliminarea discriminării – o chestiune la care UE este foarte sensibilă.
Referitor la argumentele tale, aş vrea să-ţi spun că:
1. Nu ştiu cum e în alte localităţi, dar în Bucureşti depunerea formalităţilor e floare la ureche şi durează fix 5 minute.
2. Actele care trebuie depuse se iau de la compania pentru care lucrezi. Trebuie să mai adaugi copie după buletin şi un dosar plic.
3. Alăptarea copilului până la un an nu este o problemă. Copilul poate fi alăptat şi până la doi ani, chiar dacă mami e la servici. Perioada critică este până la 6 luni când micuţul bea doar lapte. După această perioadă, odată cu trecerea la meniul diversificat, copilul mai are nevoie de o singură doză (maxim două) de lapte care vor fi oferite, de obicei, dimineaţa şi/sau seara.
Discriminare? Oricum poate și tatăl să-și ia concediu dacă vrea. Deci unde e marea discriminare? Cum am specificat, dacă vrei musai să ai o măsură de genul ăsta oferă posibilitatea, și dacă vor cei doi, să poată să stea juma de an unul și cealaltă jumătate celălalt, dar nu mi se pare normală obligativitatea.
nici mie nu mi se pare corect sa obligi pe cineva sa stea cu bebelusul…adik dak tata e la servici nu inseamna k e izolat de copil si nici discriminat…poate o sa urmeze si o lege privitoare la ce ora sa iesim din casa si sa se duca pe rand la magazin knd tata, knd mama :))
Mie mi se pare o decizie buna. De ce? Pentru ca romania e inca plaiul de joaca al barbatului, unde face numai ce vrea muschiul lui.
da, trebuie obligat, ca daca e sa astepti sa se civilizeze singur, trebuie sa mai astepti cateva generatii. Apoi de-aia suntem in UE, ca sa ne civilizam mai repede, sa ne fie mai bine (‘la toti’).
Sa vina tatal cu copilul la servici la mama pentru ca mama sa il alapteze nu e nici o ineptie. Se practica in alte tari cu succes. Apoi in tarile in care la servici ai drept la pauza pentru alaptat, oricum cineva trebuie sa vina sa-ti aduca copilul.
Eu zic ca masura e spre binele tuturor.