Poveste din două părți cu RATP Iași

Atenție acest post poate conține cuvinte dure.

Cred că nu trebuie să mai precizez că transportul în comun ieșean are deficiențe la multe capitole, ieșenii cu acte în regulă ca și studenții sau cei ce se nimeresc prin Iași au ce povesti când vine vorba de călătoriile din tramvaiele sau autobuzele ieșene.

Și binențeles că, pe lângă mizerie, aglomerație, etc, sunt ei, numai ei, neprețuiții controlori. Ei sunt Dumnezeul autobuzelor. Ce poți să faci duminica dacă să nu te cerți cu un specimen minune de acesta? Aveam suficiente alte treburi dar na, dacă e bal să fie bal. Din cauza unei defecțiuni tot a unui compostor minune de-al lor, aveam pe un bilet 2 cifre din minunata lor ștampilă, și dăi și luptă că-s pusă pe furat regia minune cea falimentară. Inutil să spun că ne-am ieșit amândoi din pepeni nu?  Și dăi și luptă neicușorule că dacă nu jignești un pic călătorul plătitor de bilet nu te simți bine. “Că mi-ai stricat duminica…” Ia nu mai spune, o să vărs o lacrimă pentru tine. Personajul de care discutăm are marca 1134, destul de înalt, cam tuciuriu și temperament destul de infect. (dacă tot am fost jignită de numa măcar atât pot să spun).

Buuuun…hai că-ți plătesc amenda; aaaaa că nu se poate că chitanțierul e la colegul….serios? hai să-l așteptăm pe colegu’. Nu că nu se poate….Vină tu mâine la sediu și vorbești cu șeful…daaaa că doar eu sunt la dispoziția RATP-ului. Nu am servici, nu am treabă…

Partea doi a poveștii, care a avut loc azi dimineață ne-a arătat că se poate ca un angajat al RATP să vorbească și frumos. “Șeful” nu era, am vorbit cu o doamnă care ne-a ascultat și care a dat dovadă de tact în rezolvarea acestei spinoase probleme. Nu am mai plătit amendă. Până și dumneaiei și-a dat seama că acele două cifre nu ar fi avut cum să apară dacă am fi încercat să-l compostez înainte în alt autobuz, ar fi fost mai mult din minunata ștampilă.

I-am lăsat două sesizări legate de comportamentul domnului 1134 și pentru cum s-a efectuat controlul, unde l-am trecut și pe domnul 1150 care nu a participat direct la pleiada de injurii a colegului deși ar fi trebuit. Am aflat tot atunci că nu mai aveau cică chitanțier la ei, trebuiau să ia unul nou de la gară…etc. Acum aș putea și eu să întreb: Dacă ăsta era cazul, la ce te-ai mai urcat în autobuz?

Sesizarea a fost rezolvată deja, am primit răspunsul telefonic. Apreciez operativitatea. Cum i s-a spus și șefului de peste controlori, nu vreau acu să le rupă capul, să-i dea afară sau mai știu eu ce, dar cumva trebuie să înțeleagă acești indivizi că bunele maniere sunt obligatorii. Dau și peste indivizi aiurea tare? Da. Dar nu este vina mea, și eu în calitate de călător CORECT nu merit să fiu tratată ca un nimeni, și cu atât mai mult nu merit să plătesc o amendă pentru că RATP-ul nu are compostoare ca lumea. Am înțeles azi că acele compostoare cu ștampilă au un senzor care probabil se activează când bagi o hârtie de o anumită grosime, bănuiam deja dar azi să zicem că mi s-a confirmat. Așa au venit din Germania, ok, dar de ce nu faci biletele mai groase dacă știi că ai această problemă? De ce trebuie să bage călătorul unul peste altul, astfel riscând ce mi s-a întâmplat mie?

Dacă avem probleme cu compostoarele se presupune că trebuie să anunțăm conducătorul mijlocului de trasport. În același timp ai gașca de afișe care spun să nu deranjezi conducătorul. Ironic nu?

Note de subsol: Hotărârea de Consiliu Local care reglementează contravențiile în mijloacele RATP este vagă la un aspect important: există mențiunea că trebuie să ai asupra ta “bilet,abonament sau legitimatie adecvata” ; nicăieri nu am găsit ce înseamnă acel “adecvata”. Inutil să mai spun că este a naibii de interpretabil nu? Plus că, nu cred că ține într-o instanță. Asta dacă chiar îți pui mintea cu deștepții. Sau poate mă înșel,

Doi la mână, vă invit să lecturați dacă apucați obligațiile controlorilor de aici. Cred că imediat veți avea în minte măcar 2 situații în care aceste reguli nu au fost respectate. Sfatul meu ar fi să le luați numărul de marcă și să le faceți sesizări. Prea mulți stăm și ne uităm cum niște brute se iau aiurea de studenți, de bătrâni, de copii. Dacă nimeni nu ia atitudine, nu se va rezolva niciodată nimic.

 Ca încheiere, este meseria de controlor infectă? Da. Sunt și controlori care-și folosesc bunul simț și creierul dat de maică-sa? Da. Dar în același timp sunt și foarte mulți care pur și simplu caută ori să facă bani de o bere ori pur și simplu norma; și împotriva acestor specimene trebuie luată atitudine. Pentru că poziția ghiocel nu e bună. Dacă am fi mai mulți care să luăm atitudine, poate odată se va face curat și în Regia Autonomă de Transport Public.

6 Responses to Poveste din două părți cu RATP Iași

 1. HaHaa says:

  daca nimeni nu ia atitudine… nu i-a*
  si da, ai f mare dreptate! am patit de mii de ori sa rup biletul din cauza aparatului de compostat si a trebuit sa mai compostez un bilet… pana la urma e maxim 5 lei… dar daca patesc asa in fiecare zi dau tot salariul pe bilete.
  iar de controlori nu mai zic. am vazut controlori foarte civilizati si corecti in suceava. in constanta, in brasov, in bucuresti. dar cei de la iasi sunt sub orice critica. n-am vazut asa specimene. ma gandeam la un moment dat ca unul din criteriile de angajare pt controlorii de la iasi e sa fie mahalagii.

  • Raluca says:

   Mersi de corectura, am operat.
   Cum am spus, incerc sa nu generalizez dar am vazut multe cazuri aiurea si acum privind retrospectiv imi pare rau ca nu am facut sesizare de fiecare data. Dar de acum…cand il vad pe vreunul ca se poarta aiurea cum ii duc si hartia sefului lui. Teoretic se pot face sesizari si pe mail la sesizari@ratp-iasi.ro dar prefer varianta cu numar de inregistrare, etc.

 2. HaHaa says:

  ai dreptate. tot ar trebui sa facem asa pentru ca si eu am vazut de foarte multe ori acesti indivizi folosind un limbaj total neadecvat. 🙂 pe mine cel putin m-ai motivat sa nu mai las chestiile astea sa treaca pe langa mine

 3. Claudiu says:

  E timpul sa te linistesti. Nu ai ce face in fata lor. Ai impresia ca sefii, aia mari, nu stiu ce oameni au pus sa controleze biletele? 🙂 E un scenariu “scris”, care nu poate fi schimbat asa usor.

  • Raluca says:

   Nu a zis nimeni ca nu sunt linistita:) Poate ai dreptate, dar nu cred ca daca stai si inghiti la infinit o sa castigi ceva. Acum e alegerea fiecaruia, dar nu mai cred de mult faza cu “capul plecat sabia nu-l taie”.

Leave a Reply

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.